
ההבדל בין צוואה לייפוי כח מתמשך
מה בין יפוי כוח מתמשך וצוואה?
ייפוי כוח מתמשך וצוואה הינם מסמכים משפטיים צופי פני עתיד אשר בהם יכול האדם להורות כיצד ינהגו ברכושו ובו בעתיד . כדי לעמוד על ההבדלים בין מסמכים אלו ומשמעותם נגדיר כל אחד מהם. במאמר זה נעמוד על ההבדלים בין השניים ונבין מתי יש לעשות צוואה ולהבדיל, מתי אפשר ורצוי לעשות ייפוי כוח מתמשך.
יצוין כי בניגוד לצוואות, ייפוי כוח מתמשך יכול לעשות רק עורך דין שמוסמך לכך על ידי משרד המשפטים.

מהו ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך הינו מסמך משפטי באמצעותו, יכול כל תושב ישראל, בגיר, שהנו בעל כשרות משפטית, ובעודו בדעה צלולה למנות אדם אחר להיות "מיופה כח" אשר יקבל החלטות עבורו ויפעל בשמו, כאשר הוא לא יהיה מסוגל לטפל בענייניו או בלשון החוק "אינו מבין בדבר".
חשיבותו של מסמך זה נעוצה בכך שהאדם בוחר, בעודו צלול בדעתו מי יהיה זה אשר יפעל בשמו וידאג לזכויותיו אם וכאשר הוא לא יוכל לעשות זאת בעצמו שלו בנושאים הרכושיים, הרפואיים והאישיים.
האדם שבוחר לעשות ייפוי כח מתמשך נקרא הממנה או מייפה כח, והאדם שאותו הוא ממנה נקרא ממונה או מיופה כח. אדם החותם על ייפוי כוח מתמשך בוחר מי יהיה מיופה הכוח שלו אשר ידאג בבוא העת לענייניו הרכושיים, הרפואיים והאישיים. הוא גם יקבע את התחומים והיקף הסמכות של מיופה הכוח וכן רשאי הוא לנסח הנחיות ספציפיות הקשורות לדרכי הפעלת שיקול הדעת של מיופה הכח במסגרת סמכויותיו.
יתרה מזאת, הממנה יכול להחליט על חלוקת סמכויות לפי תחומים. למשל, הוא יכול להחליט כי אדם אחד יהיה מיופה כוח ביחס לכלל ענייניו או לחילופין לקבוע יותר ממיופה כוח אחד כאשר כל אחד מהם יהיה אחראי לתחום אחר בחייו – אחד לתחום הרפואי, אחד לתחום הרכוש ואחד לתחום האישי
הרקע לחקיקת החוק בנושא ייפוי כוח מתמשך
עד לחקיקת החוק החדש בשנת 2017, אדם יכל לקבוע כיצד יחולק רכושו לאחר פטירתו באמצעות צוואה. החוק לא נתן מענה למצב שבו אדם בגיר מאבד את כשרותו המשפטית בעודו בחיים ואינו מסוגל עוד לקבל החלטות בעצמו ביחס לענייניו. במציאות זו, מי שקיבל החלטות ביחס לרכושו ואורח חייו היה האפוטרופוס שמונה ע'י בית המשפט.
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. משנת 1962 עבר חידוש ושינוי בשנת 2017
לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות הוכנסה חקיקה חדשה (תיקון מס' 18) בנושא יפוי כח מתמשך שמהווה מהפכה חוקתית ותפיסת עולם חדשה בכל הקשור לשמירה על כבוד האדם וחירותו.
עד לחקיקה זו כאשר אדם נתן ייפוי כוח לבצע פעולות בשמו, כשהגיעה העת בה הוא לא היה מסוגל לפעול, תוקף יפוי הכח פג ושליחותו של מיופה הכוח הייתה מסתיימת בד"כ .החוק החדש הביא בתוכו גישה חדשנית ומודרנית הבאה לתת כבוד ומקום לרצונו של האדם וצרכיו כפי שהוא רואה אותם אף בשעה שהוא אינו יכול לאומרם. נקודת המוצא היא כי לא המדינה אחראית על האדם שאינו כשיר ודואגת לו אלא האדם עצמו הוא המתכנן על פי רצונו האישי איך ייראו חייו ועתידו . במסגרת ייפוי הכוח המתמשך, הממנה יכול מראש לתת סמכות למיופה הכוח לקבל החלטות על סמך שיקול דעתו וכן לקבוע לו קווים מנחים והוראות כיצד לנהל את ענייניו האישיים, ענייני רכושו וענייניו הרפואיים אם וכאשר בבא העת כאשר הוא לא יהיה מסוגל לעשות זאת.
מהי צוואה
צוואה הינו מסמך משפטי שבו מורה האדם מה ייעשה בעיזבונו לאחר מותו. העיזבון כולל רכוש, כספים ונכסי נדל"ן השייכים לו.
עיקר הצורך בעריכת צוואה הוא כדי למנוע את תחולת חוק הירושה אשר ייכנס לתוקף כל זמן שבו נפטר אדם ללא צוואה. כאשר ההסדר המובא בחוק אינו תואם את רצונו האישי של האדם , הוא חייב לערוך צוואה כדי להתנות עליו.
מהו ההבדל בין ייפוי כוח לצוואה?
יפוי כח מתמשך וצוואה הינם מסמכים משפטיים נפרדים, המתייחסים לתקופות זמן שונות בחייו של האדם. נקודת הדמיון ביניהם היא כי שניהם מהווים מסמך צופה עתיד בו האדם נותן הוראות לזמן עתידי בו הוא לא יוכל להורות מה ייעשה בו וברכושו.
אך ישנם הבדלים מהותיים בין מסמכים אלו:
- ייפוי כוח מתמשך הוא נתינת הוראות לתקופה בה המממנה חי ניתן לראותו כסוג של צוואה בחיים לתקופה בה הוא יהיה בגדר " אינו מבין דבר" ולא יהיה ביכולתו לקבל החלטות על חייו . בייפוי כוח מתמשך מנחה האדם איך ייראו חייו בעודו בחיים ומי יטפל עבורו ברכוש, בבריאות ובצרכיו האישיים כשהוא בחיים אך לא מסוגל לעשות זאת. לעומת זאת, הצוואה מורה למי יעבור רכושו רק לאחר פטירתו של האדם
- ייפוי כוח מתמשך ניתן להפעילו אך ורק בזמן שהממנה עודו בחיים .הוא יכנס לתוקפו מהמועד שבו הממנה לא יוכל עוד לקבל החלטות בנושאים המופיעים בייפוי הכוח ואז, מיופה הכוח יהיה אחראי על ניהול ענייניו. תפקידו יהיה לממש את רצונותיו של הממנה לאור הוראותיו כפי שהובעו במסמך יפוי הכח המתמשך והוא יסתיים עם מותו של הממנה. הוא אינו מהווה תחליף לצוואה, והוראותיו אינן מחייבות בעניין חלוקת רכוש לאחר הפטירה. הצוואה לעומת זאת, תיכנס לתוקף רק לאחר מותו של אדם, אז יעבור רכושו למי שהוא בחר כיורשיו, ואין לה שום תוקף בחיי המצווה.
- במסגרת יפוי כוח מתמשך, מיופה הכוח הוא למעשה נציגו של הממנה ולא מחליפו, והוא פועל ביחס לזכויות וחובות הממנה על פי הנחיותיו, אך לא נכנס בנעליו. זאת בשונה , מהיורש במסגרת צוואה שעם מותו של המצווה עובר רכושו אליו באופן מוחלט.
לסיכום
עריכת ייפוי כוח מתמשך וקביעת מיופה כוח מתאים מהווה כעין תעודת ביטוח לתקופה עתידית בה אין לאדם יכולת ומסוגלות לנהל את העניינים הפרטיים..
עריכת צוואה מהווה ביטחון ושקט נפשי כי לאחר מותו של המצווה העיזבון יגיע ליורשים שהמצווה בחר וקבע בצוואתו ובאופן בו הוא רצה לחלק את רכושו.
חשוב לציין כי בשונה מצוואה, לא כל עורך דין יכול לערוך ייפוי כוח מתמשך. על מנת לערוך ייפוי כוח מתמשך עו"ד חייב לקבל הסמכה ממוקדת במשרדי האפוטרופוס הכללי..
לכן, חשוב ונחוץ לכל אדם לערוך ייפוי כוח מתמשך וצוואה בעודו בחיים ובצלילות הדעת, כיוון שהם ממלאים צרכים שונים המאפשרים לו לנהל את עתידו ולתכנן את מה שייעשה בו וברכושו, כשהוא לא יוכל להורות על כך בעצמו, ועל ידי כך להשיג בטחון ושקט נפשי .

פנה עכשיו למשרד עו"ד ליאור הלפרין להתייעצות משפטית
או לעריכת יפוי כח מתמשך